Categories

Setveni kalendar

NOVEMBAR

Iako je novembar mesec i priroda se polako priprema za zimski san, vremenske prilike nam idu na ruku. Ko nije stigao u septembru, krajnji je rok za setvu graska (MALI PROVANSALAC,DZOF), salate(NANSEN, LJUBLJANSKA LEDENKA), spanaca(MATADOR).

Pre same sadnje,zemlju treba adekvatno pripremiti-izriljati, usitniti i dobro nadjubriti organskim djubrivima(MAXIM, ili VIVORGAN).

-Novembar je mesec kada drvece polako gubi svoju jesenju zlatno-žutu boju, tako da ostaju gole grane.Dani su kraci, a noci duže i hladnije.

-Lišće koje je otpalo sa grana, možemo sakupiti ispod samih biljaka i preriljati, kako bih se ono vremenom razgradilo i zemlju  obogatilo humusom, ili mozemo napraviti sopstveni humus tako sto izmešamo opalo lišće, pokošenu travu, zemlju, biljne otpadke iz kuhinje (koru od krompira,jabuka,šargarepe,...), a zatim sve dobro zalijemo rastvorom BAKTERIJA, kako bih se ovaj ’koktel’ što pre razgradio.

-Što se tiče voćaka, već je vreme za njihovu sadnju i jesenje plavo prskanje, ako je odpalo više od 2/3 lista sa samih biljaka.Za tu namenu koristimo bakarne preparate( CUPROZIN ,BLUE BORDO, CUPRABLAU Z).Treba ih nadjubriti kombinacijom organskih djubriva(MAXIM, ili VIVORGAN) i neorganskim djubrivima NPK 15:15:15, kako bih ih sto bolje pripremili za zimu.

-Počinje orezivanje i sadnja ruža.Pod orezivanjem se podrazumeva skraćivanje biljaka za 1/3, a zatim ih treba oprskati nekim od bakarnih preparata.Takodje, ruže treba nadjubrti nekim od organskih djubriva i nagrnuti.

-Već je vreme za unošenje muškatli,kaktusa,citrusa i drugih agruma u kuće i stanove i polako ih pripremiti za zimski san što podrazumeva prihranu jednom mesečno i veoma retko zalivanje vodom.Muškatle se mogu orezati na nekih 10 cm. od zemlje, a zatim se prihrane ili organskim djubrivom DANGOO, ili BLUMI ZA MUŠKATLE.Kaktuse treba da smestimo u neku prostoriju koja ima bilo kakav izvor svetlosti, ali da temperatura ne prelazi 12 stepeni, a zatim ih prihranimo djubrivom SUBSTRAL ZA KAKTUSE.

-Sobne biljke takodje odlaze u period mirovanja, tako da je i njima potrebna priprema koja podrazumeva prihranu jednom mesečno nekim od djubriva za zelene biljke ( ASEF, ili BLUMI ZA ZELENE BILJKE, ili PLANTELA LIST, ili POLYFEED 20:20:20, ili NARVASOL). Kako su stanovi i kuće topli, veoma je važno redovno zalivanje i orošavanje vodom.

-Miševi i pacovi već počinju da se ’uvlače’ u kuće, stanove, šupe, vikendice, gde traže prostor za prezimljavanje.Sačekajte ih BRIKETIMA ZA MIŠEVE sa različitim mirisima koji ce ih veoma brzo privući.

-Ako koji slučajem imate u stanovima i kućama mrave, bubašvabe i bubaruse, veoma lako i bezbedno ih se možete rešiti ili gelovima ( GEL PROTIV BUBAŠVABA, BUBARUSA I MRAVA) ili BIOTOLOM, ili FARACIDOM.

Programmed by Vladimir Pavlovic
Sve za biljke © 2017 - design:Panforest