UA-42883428-1
  • Lucerka BANAT

Sorta Banat  je rezultat višegodišnjeg oplemenjivanja lucerke u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Sorta je registrovana u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Ukrajini.

Poreklo: Sorta je stvorena individualnom selekcijom, odabiranjem najboljih biljaka iz sorte NS Banat ZMS II i stranih sorti Verko i Vertus.

Osobine: Rana do srednje rana sorta, brzog inicijalnog porasta i brze regeneracije posle otkosa, za 2-3 dana kasnije stasava od sorte NS Banat ZMS II. Brzina regeneracije posle košenja je slična kao NS Banat ZMS II. Visina biljaka u vreme košenja je 70 do 80 cm. Udeo lišća u prinosu je 50%, ako je košena u početku cvetanja. Selekcijom roditeljskih biljaka i njihovim umnožavanjem u polycross-udobijena je sorta koju  karakteriše povećana tolerantnost na sušu, niske temperature, otporna je na poleganje i dominantne bolesti lucerke (Verticilium albo-atrum), a otpornija na poleganje prema nekim bolestima i povećanog udela lišća (poboljšanog kvaliteta) u odnosu na NS Banat ZMS II.

Izuzetno dobro uspeva na lakšim i srednje teškim zemljištima i tolerantna je na intezivan način iskorišćavanja (kosi se 4-5 puta godišnje), a odlikuje se visokim prinosima zelene krme 85–100 t/ha i sena 18–20 t/ha. Suva materija je izuzetnog kvaliteta pa u fazi početka cvetanja biljaka sadržaj proteina iznosi 20,1%.

Korišćenje: Preporučuje se za gajenje na lakšim, a pre svega na dobrim, plodnim, dubokim,  srednje teškim zemljištima u Bačkoj, Sremu i dolinama reka (aluvijum) Zapadne Srbije.

Pakovanje: 1 kg.


Napisi komentar

Napomena: HTML nije dozvoljen!
    Lose           Dobro
Captcha

Lucerka BANAT

  • Kod proizvoda: Lucerka, seme, trava, ispaša stoke
  • Dostupno: Na stanju
  • 550,00 RSD


Oznake: Lucerka, seme, trava, ispaša stoke